ÎCS „Premier Energy Distribution” SA participă activ la implementarea procesului de integrare în sistemul energetic al Republicii Moldova a unităților de generare a energiei electrice din surse de energie regenerabilă, puse în funcțiune atât în scop de comercializare, cât și mecanismul de contorizare netă.
Pentru ilustrarea și detalierea acestui proces, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA a publicat pe site-ul său o hartă interactivă cu localizarea unităților de generare a energiei electrice din surse de energie regenerabilă racordate la rețelele de distribuție și informații despre numărul separat pe surse de energie primară și producerea acestora.
- Harta prezintă localizarea centralelor electrice din surse regenerabile racordate la rețeaua Premier Energy Distribution în scop de comercializare, informații despre tipul surselor de energie primară (eoliene, solare, biogaz sau hidroelectrică), nivelul de tensiune, precum și puterea instalată. În graficul și tabelul alăturat se reflectă capacitatea instalată separat pe diferite surse de energie regenerabilă și volumul energiei generate în perioada ianuarie – iulie 2023.
Spre exemplu, în luna iulie 2023, din surse regenerabile a fost produs un volum total de 14,082 GWh, din care 7,64 GWh au fost de proveniență solară, 6,38 GWh eoliană și 65,358 GWh pe bază de biogaz.
- Totodată, pagina prezintă informații referitoare la numărul centralelor de producere a energiei electrice ale consumatorilor casnici și noncasnici prin mecanismul de contorizare netă racordate la rețeaua de distribuție pe parcursul ultimelor șapte luni, precum și volumul de energie livrată în reţea (diferența dintre energia electrică generată şi energia autoconsumată) în această perioadă.
Astfel, de la începutul anului 2023 se atestă o creștere vertiginoasă a numărului de centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile prin mecanismul de contorizare netă ce au fost racordate la rețeaua de distribuție. Spre exemplu, în această perioadă numărul consumatorilor casnici și noncasnici care și-au instalat centrale electrice fotovoltaice în scopul contorizării nete a crescut respectiv de la 1 245 și 244 la 2 427 și 540 corespunzător. Totodată puterea instalată a centralelor montate de către aceștia a crescut de la 10 576 kW și 13 471 kW în decembrie 2022 corespunzător la 22 196 și respectiv 34 254 kW în iulie curent.
Menționăm că, la moment capacitatea maximă admisă conform art.39 alin.(6) din Legea nr.10/2016, este de 59,4 MW, iar conform datelor din 15 august 2023, capacitatea reală a centralelor racordate conform mecanismului de contorizare netă din aria de deservire a Premier Energy Distribution era practic epuizată.
În următoarea perioadă harta va fi actualizată inclusiv cu datele privind localizarea centralelor de producere prin mecanismul de contorizare netă.
Pentru mai multe detalii accesați link-ul https://premierenergydistribution.md/ro/surse-de-energie-regenerabila
Departamentul Relații Externe și Comunicare
ÎCS „Premier Energy Distribution” SA