Recomandări privind evitarea suprasolicitării reţelelor electrice
- Nu conectați mai multe aparate simultan la aceeași sursă de electricitate.
- Stabilește prioritatea, succesiunea și durata includerii la rețea a aparatelor electrice de primă necesitate.
- Nu utilizați aparate electrocasnice improvizate sau artizanale pentru încălzirea încăperii, apei sau pentru gătit.
- Nu utilizați prelungitoare cu stratul izolant deteriorat.
- Optați pentru calorifere electrice eficiente, care permit setarea temperaturii, funcție ECO pentru un consum redus, cât și sistem de siguranță pentru copii.
Ghid de securitate electrică pentru comunitate
Securitatea în raport cu instalațiile electrice
Nu utilizați aparatele electrice în apropierea surselor de apă: apa în combinație cu electricitatea reprezintă un pericol mortal.
Pentru folosirea unui aparat electric este absolut necesar să aveți mâinile și picioarele uscate, de asemenea, este preferabil să purtați încălțăminte.
Înainte de a conecta un aparat electric verificați dacă acesta nu este umed și nu-l folosiți niciodată în timp ce sunteți în cadă sau sub jetul de duș. Când udați florile, aveți grijă să nu îndreptați jetul de apă în direcția cablurilor, cutiei de contoare, a cutiilor de cuplaj electric, etc.
În baie asigurați-vă că țevile de apă rece și caldă, canalele de scurgere, ramele metalice ale ușilor și ferestrelor, calorifere, etc., sunt conectate între ele și cu rețeaua de la sol.În bucătărie folosiți aparatele electrice cât mai departe de chiuvetă.
Folosiți electrocasnicele cu precauție:
Asigurați-vă ca tensiunea electrocasnicelor dvs. este cea potrivită pentru casa Dvs. și că dispuneți de putere electrică suficientă.
Dacă trebuie să le folosiți, deconectați-le apucând de ștecherul ce le conectează la perete: niciodată nu trageți direct de cablu.
Folosiți conexiunea la sol a aparatelor Dvs., dacă construcția instalației este prevăzută cu o astfel de conexiune și dispuneți de condițiile necesare pentru realizarea ei. Mai mult, dacă înlocuiți o priză prevăzută cu conexiune la sol, atunci înlocuiți-o cu una similară.
Poziționați electrocasnicele, în special cuptoarele, televizoarele și sistemele stereo la o distanță suficientă de la perete pentru a evita supraîncălzirea acestora. Dacă apare fum sau simțiți vreun miros neobișnuit, deconectați-le imediat și duceți-le la o revizie tehnică.
Protejați bebelușii și copiii mici de electricitate:
Aveți grijă ca copiii Dvs. să nu folosească jucăriile electrice, ce pot fi conectate la rețea, decât sub supravegherea permanentă a Dvs.
Țineți copiii la distanță de prize și cabluri electrice, mai ales, în camera de joacă a acestora și acoperiți-le, pe cât este posibil, cu bandă izolantă sau capac pentru priză.
Asigurați-vă că, copiii nu se joacă lângă televizor sau culcați în fața lui. Este un obiect foarte greu dacă cade peste un copil, iar la modelele mai vechi tubul catodic ar putea exploda, dacă este lovit puternic în timp ce este conectat.
Lăsați fierul de călcat să se răcească într-o încăpere separată, departe de accesul copiilor.
În afara casei, aveți grijă la infrastructurile electrice:
Turnurile, stâlpii electrici și transformatoarele sunt periculoase: nu intrați și nu urcați pe ele, nu aruncați cu pietre sau alte obiecte în acestea, si nu le folosiți ca suport.
În zonele situate sub linia electrică nu vă jucați cu obiecte ce ar putea să o atingă (bețe, comete, avioane teledirijate, baloane, etc.).
Dacă cutia de conexiune a unui felinar este deschisă, nu o atingeți în niciun caz.Dacă găsiți un cablu la pământ, nu-l atingeți; anunțați compania electrică.
Nu permiteți copiilor să înalțe zmei ori să se joace în apropierea liniilor electrice aeriene.
Nu interveniți în instalațiile electrice, aceste intenții se pot solda cu electrocutări.
Întrețineți instalația Dvs. electrică în siguranță:
Asigurați-vă ca întrerupătorul general și panoul de control și protecție sunt poziționate într-un punct accesibil, pe care îl cunosc toți membrii familiei.
Cel puțin o dată pe lună, verificați dacă diferențialul funcționează corect. Apăsați butonul de verificare (de obicei, este de culoare galbenă, gri sau neagră) și, dacă diferențialul se declanșează, atunci totul funcționează bine. În caz contrar, chemați un electrician autorizat pentru a revizui instalația.
Dacă veți lucra cu instalația, stingeți întrerupătorul. De exemplu, executați această manevră înainte de schimbarea unui bec.
Nu blocați întrerupătoarele automate, pentru ca acestea să poată funcționa în cazul unei avarii a instalației.
Nu folosiți niciodată aparate cu cabluri uzate, ace rupte, prize deteriorate etc.
Dacă un aparat vă dă „dureri de cap”, deconectați-l imediat și apelați un electrician.
Nu supraîncărcați instalațiile electrice și nu treceți cablurile electrice pe sub covoare.
Folosiți, când acest lucru este posibil, o priză pentru fiecare receptor. Conexiunile multiple pot provoca supraîncălzirea.
Verificați dacă lămpile de masă sau de podea funcționează și plasați-le la o distanță suficientă de perdele și pereți.
Nu plasați ecrane sau cabluri electrice în apropierea surselor de căldură.
Dacă nu folosiți fierul de călcat, fie chiar și pentru un singur minut, nu uitați sa-l deconectați și să-l lăsați într-un loc sigur.
Nu conectați mai multe aparate electrice la o singură priză - această acțiune poate provoca incendii.
În caz de accident electric:
Dacă puteți, întrerupeți sursa de alimentare cu curent. Dacă nu, luați victima de îmbrăcăminte și trageți de ea fără a intra în contact cu pielea acesteia. Dacă este necesar, acoperiți părțile descoperite cu haine uscate înainte de a o atinge.
În cazul unui incendiu electric, folosiți un extinctor pentru a stinge focul.
Nu folosiți niciodată apa pentru a stinge un incendiu electric.
Dacă se produce o arsură localizată, înainte de a o trata, spălați-vă pe mâini minuțios. Răciți arsura cu apă sau gheață, curățați spațiul din jurul acesteia cu un șervețel umed și pulverizați cu soluție antiseptică. După aceasta, acoperiți arsura cu o țesătură sterilă și de bumbac. Nu atingeți arsura, nici bășicile ce se formează în jurul acesteia. Dacă arsura este gravă, nu aplicați cremă și mergeți la un centru de asistență medicală.
Apelați la furnizor după ajutor sau consultații la numărul de telefon (+373) 22 43 11 11.Securitatea în condiții meteorologice dificile
În cazul activării avertizărilor meteorologice este important să respectăm mereu regulile de securitate în raport cu instalaţiile electrice în situaţii de intemperii sau de avarie.
Intemperiile pot crea situații de avarie, care adesea pot afecta buna funcţionare a reţelelor electrice, cu eventuale întreruperi avariate în furnizarea energiei electrice. Astfel, sunt posibile situații meteorologice calificate ca fiind potenţial periculoase sau temporar periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.Atragem atenţia în mod deosebit asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalaţiile electrice în situaţii de intemperii sau de avarie.
Reguli de securitate electrică în situaţii de intemperii sau de avarie- ocolește conductoarele electrice căzute accidental la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni sau copaci;
- nu atinge conductoarele electrice rupte şi căzute la pământ;
- marchează locul unor rupturi de conductoare electrice şi asigură paza acestuia până la intervenţia electricienilor, pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona cu risc de electrocutare;
- nu interveni în instalaţiile electrice, deoarece aceste acţiuni îți pun în pericol viaţa.
Important!
Despre orice incident informează în regim de urgenţă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11
Norme de securitate în perioada sărbătorilor de iarnă
Basmul sărbătorilor de iarnă se poate încheia cu o tragedie dacă nu se respectă normele de securitate electrică.
Pomul de Crăciun și decorațiunile sunt printre cele mai importante atribute ale sărbătorilor, iar pentru a simți din plin magia sărbătorilor de iarnă, obișnuim să decorăm cu ghirlande iluminate, ce funcționează fiind incluse la sursa de energie, nu doar pomul, dar și casele, chiar și grădinile. Totuși, momentele petrecute în preajma pomului de Crăciun sau în bătăile orologiului, care anunță sosirea Anului Nou, trebuie sa fie prilej de bucurii, iar amintirea acestor clipe să nu fie umbrita de tragedii din cauza nerespectării normelor de securitate electrică.
Ce ai putea face pentru a-ți asigura securitatea de sărbători?!
Pentru ca evenimentele să fie serbate frumos, este necesar să ținem cont de câteva măsuri de precauție privind achiziționarea și exploatarea acestor produse, căci decorațiunile și instalațiile electrice trebuie să fie nu doar frumoase, ci și sigure pentru sănătatea și securitatea noastră.
De curând au apărut ghirlande iluminate, care nu sunt conectate la sursă de energie și chiar pot fi puse în vase cu apă. Poate, optezi pentru ele?! Nu-ți permiți sau nu le găsești?! Atunci iată câteva sugestii de luat în considerație pentru a petrece în siguranță.
Cum aleg decorațiuni electrice sigure?- Pentru început, nu folosi instalații artizanale: siguranța ta și a celor care împărtășesc cu tine magia sărbătorilor, este mai scumpă.
- Cumpără doar decorațiuni de la distribuitori care pot confirma proveniența acestora. Uită de megareducerile oferite pe tarabele de la piață.
- Nu te grăbi să achiți pentru cumpărătură, verifică înainte și asigură-te că decorațiunile sau instalațiile electrice sunt intacte, fără fisuri sau defecte, dacă au toate elementele fixate în conformitate cu descrierea din fișa tehnică.
- Apropo, fișa tehnică însoțește în mod obligatoriu orice produs electric. Nu uita să verifici dacă a fost inclusă.
Cum instalez o ghirlandă electrică?
- Folosește decorațiunile electrice doar conform destinației indicate de producător: pentru interior sau pentru exterior.
- Înainte de a o instala verifică din nou integritatea elementelor și dacă la includere în rețea se aud pocnituri, zgomote sau fumegă și elimină miros de plastic încins. Dacă se confirmă, renunță să o folosești.
- Nu decora cu ghirlandă electrică un pom metalic, corespunzător, un gard sau o instalație metalică de grădină. Chiar dacă aparent sunt toate în regulă, există, totuși, pericol de electrocutare.
- Nu permite accesul copiilor la ghirlande după ce le instalezi și, mai ales, când sunt conectate la sursa de energie electrică.
- Pentru a crea decorațiunile de interior sau în exteriorul casei, nu fixa ghirlandele electrice cu ținte sau cu piuneze. Folosește clemele sau capsele recomandate în acest scop.
Amintește-ți că folosirea simultană a mai multor aparate electrice (decorațiuni, aparte de bucătărie, televizor, mașină de spălat, PC, instalații de încălzit ș.a.) poate suprasolicita rețeaua internă, care, în consecință, ar putea să cedeze și te-ai putea pomeni fără electricitate tocmai în aceste zile. Fă o ierarhie a necesităților și conectează-le alternativ.
Ține minte mereu că decorațiunile și instalațiile electrice ornamentale de Crăciun, fiind conectate la rețeaua electrică, de multe ori pot fi sursa incendierii întregii locuințe, prin folosirea lor continuă sau nesupravegheată.
În fine, pentru a evita un scurtcircuit, deconectează ghirlandele electrice în fiecare seară înainte de culcare sau când pleci de acasă.
Reguli de securitate
0