Mergi la conţinutul principal

Premier Energy Distribution este îngrijorată de intervențiile ilegale ale unor consumatori în rețelele electrice și atrage atenția asupra consecințelor grave ce pot avea loc

Postat de UF922588 la Lun, 08/28/2023 - 08:03

 

  • Intervențiile ilegale în instalațiile electrice cu scopul reconectării neautorizate la rețea a instalațiilor de utilizare după deconectarea lor creează riscuri mari de producere a deranjamentelor în rețelele electrice, cu consecințe imprevizibile, inclusiv incendii și electrocutări, ce pot afecta persoane și bunuri materiale.

 

  • Doar în ultimele trei luni s-au înregistrat peste 290 de cazuri de reconectare neautorizată din partea consumatorilor instalațiile cărora au fost deconectate de la rețeaua de distribuție a energiei electrice din cauza datoriilor.

 

  • ÎCS „Premier Energy Distribution” SA s-a adresat autorităților pentru documentarea, examinarea operativă și atragerea făptuitorilor la răspundere contravențională și/sau penală pentru reconectările neautorizate la rețea.  

 

Reconectările neautorizate la rețea a instalațiilor electrice deconectate, inclusiv pentru neplată, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de până la 240 unități convenționale (12 000 lei), iar în cazul în care sunt însoțite de distrugere de sigilii ale operatorului sistemului de distribuție, aceste fapte reprezintă și infracțiuni care se pedepsesc cu amendă de până la 750 unități convenționale (37 500 lei) sau închisoare de până la 3 ani. 

 

  • Precizăm că cel mai important aspect al acestor acțiuni samavolnice este cel legat de securitatea persoanelor, dat fiind faptul că acestea creează situații de risc sporit de producere a scurtcircuitelor, a fluctuațiilor de tensiune și a incendiilor nu doar la contorul și în rețelele interne ale consumatorului respectiv, dar și la cele ale vecinilor sau a locatarilor de la toată scara, dacă este vizat un bloc locativ.

 

  • În acest context, rugăm populația să fie vigilentă și să informeze operatorul de distribuție despre acțiunile suspecte ale unor persoane în panourile de evidență a consumului de energie electrică și pe pilonii liniilor electrice aeriene (LEA). Oprirea nemijlocită a acestora îi poate proteja de pericolele susmenționate. 

 

În consecință, în vederea prevenirii oricăror consecințe negative pentru utilizatorii săi de rețea, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA atenționează asupra faptului că doar operatorul sistemului de distribuție are dreptul să reconecteze instalațiile electrice de utilizare după deconectarea lor de la rețea. În cazul în care instalațiile de utilizare vor fi reconectate neautorizat de către alte persoane, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA va sesiza autoritățile statului pentru atragerea respectivelor persoane la răspundere contravențională său/și penală, în conformitate cu prevederile legale.  

 

Contăm pe buna credință și pe spiritul civil al utilizatorilor noștri de rețea pentru a beneficia de cele mai calitative și sigure servicii ale operatorului de sistem. 
 

Departamentul Relații Externe și Comunicare

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

 

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok