Mergi la conţinutul principal

Modernizare și tehnologii digitale la stația electrică de tensiune înaltă Uzinelor

Postat de UF974943 la Joi, 01/23/2020 - 14:23

Un proiect investițional indispensabil a fost realizat la PDC-7 Uzinelor 110/10 kV (post de distribuție central), instalație de o importanță vitală atât pentru alimentarea fiabilă cu energie electrică a consumatorilor din sectorul Ciocana al mun. Chișinău, cât și pentru sistemul electroenergetic național.

 

Obiectivul de bază al proiectului a fost modernizarea sistemului de protecție prin relee a utilajului de tensiune înaltă prin înlocuirea echipamentelor electromecanice cu cele pe bază de microprocesoare. Necesitatea acestor lucrări a fost dictată de mai mulți factori obiectivi, între care uzura fizică și morală a echipamentelor, indicatorii de performanță inferiori cerințelor actuale, mentenanța complicată cu implicarea unui număr mare de personal, nu în ultimul rând, cheltuielile considerabile aferente de întreținere etc. Totodată, reconstrucția instalației de distribuție exterioară (IDE) de 110 kV la PDC-7 Uzinelor și montarea echipamentelor primare moderne, inclusiv modulele de comutare ABB necesita implementarea protecției prin relee și a automaticii corespunzătoare.
 

La prima etapă a proiectului, în 2018, cu un volum de 4,4 milioane lei de investiții a fost realizată implementarea protecțiilor digitale și automatizării la liniile de tensiune înaltă 110 kV „CET-2 (aparține Termoelectrica S.A.) - PDC 7 Uzinelor”, „PDC-Chișinău 330 kV (aparține Î.S.Moldelectrica) - PDC 7 Uzinelor”, întrerupătorului de secționare 110 kV la PDC -7 Uzinelor.
 

Au fost utilizate terminalele digitale cu microprocesoare Multilin seria UR ale General Electric pentru protecția de bază și de rezervă a liniei 110 kV, de asemenea, pentru protecția întrerupătorului de secționare 110 kV, inclusiv a fost instalată schema mnemonică destinată pentru reflectarea schemei primare a stației, afișarea valorilor de curent și tensiune, dirijarea de la distanță a modulelor de comutare a liniilor 110 kV și a întrerupătorului de secționare 110 kV. Toate aceste echipamente au fost amplasate în șase panouri cu deservire bilaterală.

 

Schimbarea dispozitivelor de protecții pe baza releelor electromecanice la liniile de 110 kV pe dispozitive de protecții digitale moderne cu microprocesor a servit drept motiv pentru înlocuirea similară a dispozitivelor de protecții la celelalte capete ale liniilor 110 kV, adică la CET-2 (aparține Termoelectrica S.A.) și PDC Chișinău 330 kV (aparține Î.S.Moldelectrica), ceea ce a contribuit la creșterea fiabilității alimentării cu energie electrică a sistemului energetic din Republica Moldova în ansamblu.

 

În anul 2019 volumul investițiilor în continuarea realizării proiectului a constituit 3,9 milioane de lei pentru implementarea protecției digitale și automatizării transformatoarelor de forță 110/10 kV, (1T, 2T) la PDC-7 Uzinelor. În acest sens au fost montate terminale digitale cu microprocesoare Multilin seria UR ale General Electric pentru semnalizarea centrală, protecția de bază și de rezervă a transformatoarelor, deconectarea automată a sarcinii la scăderea frecvenței și reglarea automată a tensiunii la transformatoarele de forță. La fel a fost montată schema mnemonică destinată pentru reflectarea schemei primare a stației, afișarea valorilor de curent și tensiune, dirijarea de la distanță a întrerupătoarelor de 110 kV, 10 kV a transformatoarelor de forță. Aceste echipamente au fost amplasate în cinci panouri cu deservire bilaterală.

 

Modernizarea PDC-7 Uzinelor are consecințe benefice atât pentru consumatori, prin creșterea continuității în alimentarea cu energie electrică și îmbunătățirea calității acesteia, cât și pentru companie, din perspectiva reducerii cheltuielilor de exploatare, integrării acesteia într-un sistem ierarhizat de comandă-control cu posibilitatea utilizării mai multor seturi de parametri, precum și a securității și sănătății personalului de deservire.

 

Vedeți în imagini echipamentele de protecție de la PDC 7 până și după modernizare:

Departamentul Relații Externe și Comunicare
Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok