Mergi la conţinutul principal

Menținerea în ordine a zonei de protecție a rețelelor electrice - garanția fiabilității înalte a furnizării.

Postat de RE000033 la Joi, 05/05/2022 - 10:27

Zona de amplasare a liniilor electrice aeriene (LEA) are un statut juridic special, stabilit prin Hotărârea Guvernului Nr. 514, care prevede în mod expres obligativitatea menținerii funcționalității în bune condiții a rețelelor electrice, de asemenea, eliminarea riscurilor de producere a avariilor și a situațiilor de insecuritate pentru populație și/sau a animalelor domestice. 

 

  • Înlăturarea vegetației din zona de protecție a rețelelor electrice face parte din setul de măsuri obligatorii de îndeplinit în acest sens și se desfășoară în mod planificat, iar întreruperile programate pentru această lucrare sunt anunțate consumatorilor cu anticipație în modul stabilit.

 

De la începutul anului în sectorul de distribuție Orhei asemenea lucrări au fost realizate deja în teritoriul administrat de 46 de primării. Astfel, corespunderea zonei de protecție normelor în vigoare a fost asigurată fizic pe o lungime totală de 238,4 km de LEA cu nivelele de tensiune de 10 și 0,4 kV, corespunzător pe 38 și 119 fidere. Pentru desfășurarea acestor lucrări a fost decontată suma de circa 1,4 milioane de lei.

 

„Lucrările executate în teren sunt dictate de rigorile securității electrice și normele de amenajare a liniilor electrice aeriene. Regulamentul cu privire la zona de protecție a rețelelor electrice prevede expres că toată vegetația, cum ar fi copacii care cresc la distanțe inadmisibile, crengile care  invadează zona de protecție inclusiv arbuștii și diferite plante decorative înalte ce cresc aproape de firele electrice trebuie înlăturată, deoarece constituie un factor de risc ca în timpul vântului puternic sau a precipitațiilor acestea să producă întreruperi neprogramate avariate prin scurtcircuitare, rupturi de conductor și să crească astfel pericolul de electrocutare pentru persoane sau animalelor domestice”, menționează Iurii Gratii, managerul Sectorului de distribuție Orhei.

 

  • „Din păcate nu toți cetățenii conștientizează că atunci când sădesc un copac în zona de protecție sau în apropierea ei comit o încălcare, care ulterior necesită resurse considerabile și efort pentru efectuarea periodică a tăierii crengilor în vederea eliminării riscurilor de insecuritate pe care acestea le pot genera. Avem de muncit mult pentru a corecta aceste situații nu doar în teren, dar și în mentalitatea populației și în acest sens mizăm pe implicarea autorităților publice locale”, a subliniat Iurii Gratii.

 

În acest context, solicităm consumatorilor să respecte zona de protecție a instalațiilor electrice, evitând situațiile de risc major de electrocutare și incendii:

  • la sădirea copacilor sau a altor culturi să respecte cu strictețe distanța minimă admisibilă (10 m) de la liniile electrice;
  • să coordoneze orice lucrări din zona instalațiilor electrice cu operatorul de distribuție la nr. 022 43 11 11 sau prin completarea formularului online de pe pagina www.premierenergydistribution.md.

 

Menționăm că sectorul Orhei din cadrul deservește teritorial raioanele Criuleni, Strășeni, Orhei, Telenești, Călărași și Nisporeni.
 

Departamentul Relații Externe și Comunicare
ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok