Mergi la conţinutul principal

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA a semnat două acorduri de împrumut în valoare totală de până la 60 milioane de dolari cu BERD și BEI pentru modernizarea rețetelor electrice din centrul și sudul țării

Postat de UF945460 la Vin, 03/03/2023 - 15:33
  • Acordurile fac parte din proiectul de finanțare a unui program reglementat de investiții acordat celui mai pare operator al sistemului de distribuție din Moldova de către cele două organizații financiare internaționale. 
  • Primul acord face parte din programul de promovare a rezilienței energetice conform strategiei de investiții 2023-2028 a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Moldova. Acesta prevede acordarea unui împrumut de 30 de milioane de dolari SUA pentru finanțarea programului de investiții al ICS „Premier Energy Distribution” SA până în anul 2025, ce include lucrări de modernizare, digitalizare și întreținere a rețelelor de distribuție din centrul și sudul țării, inclusiv mun. Chișinău.
  • Cel de-al doilea acord din cadrul proiectului de finanțare a fost semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI), care la fel acordă întreprinderii ÎCS „Premier Energy Distribution” SA un împrumut de 30 de milioane de dolari SUA până în 2025 pentru îmbunătățirea calității și fiabilității distribuției de energie electrică, digitalizarea proceselor și asigurarea continuității serviciului, precum și a eficienței generale a operatorului sistemului de distribuție. 

Angajamentul ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, cel mai mare operator al sistemului de distribuție din R, Moldova,  este de a asigura calitate și eficiență prin investițiile realizate în renovarea și modernizarea rețelelor electrice. Pe parcursul celor 22 de ani de activitatea în Moldova, întreprinderea a implementat cele mai bune practici și standarde europene de gestiune, investind peste 328 de milioane de euro în modernizarea și extinderea rețelelor electrice pentru îmbunătățirea eficienței și pentru creșterea calității serviciilor. Datorită lucrărilor investiționale desfășurate, a eficientizării inspectărilor instalațiilor electrice în teren și priorizării eforturilor și lucrului pe liniile aeriene de tensiune medie și joasă în anul 2022 indicatorul SAIDI a constituit 1,35 ore față de 1,68 ore în anul precedent, acest lucru având un impact direct asupra calității furnizării energiei electrice.
 

Indicele SAIDI reprezintă durata medie a întreruperii în rețeaua electrică a operatorului de distribuție şi indică operativitatea repunerii furnizării energiei electrice de către operatorul sistemului de distribuție.

Împrumuturile, ce vor fi acordate de BERD și BEI în două tranșe, vor permite ÎCS „Premier Energy Distribution” SA să-și transforme rețeaua sa de distribuție din una convențională într-o rețea digitală inteligentă, asigurând astfel, securitatea aprovizionării și îmbunătățirea serviciilor pentru consumatorii finali.

 

ÎCS „Premier Energy Distribution SA”  face parte din grupul Premier Energy, care dispune de afaceri în sectorul energetic din R. Moldova și România, susținând și participând activ în procesul de tranziție energetică și promovând energia regenerabilă și alte proiecte importante care permit dezvoltarea energiei verzi, diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice, precum și consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

Departamentul Relații Externe și Comunicare

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

 

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok