- 10,7 km LEA 0,4 kV au fost renovate și 4,45 km LEA 0,4 kV noi au fost construite în cadrul proiectelor de modernizare și de extindere a rețelelor electrice de joasă tensiune.
- 2 posturi de transformare noi la capitolul extinderea instalațiilor și 17 unități de echipamente performante de linie conform conceptului de modernizare a arhitecturii rețelelor au fost incluse în circuit.
- La 335 locuri de consum au fost normalizate branșamentele.
- Toate aceste lucrări au însumat un buget de 8 milioane 236 mii de lei, prevăzuți în Planul investițional al Sectorului de distribuție Anenii Noi.
Lucrările respective au fost realizate în raioanele Căușeni, Hâncești, Ialoveni, Anenii Noi și Ștefan Vodă din aria de activitate a sectorului, iar efectul cumulativ al investiției este de natură să îmbunătățească considerabil continuitatea și calitatea furnizării energiei electrice consumatorilor finali.
Astfel, în satele Tănătari, Tocuz, Bobeica, Cățăleni, Cărpineni, Socoleni, Șerpeni, Hârbovăț și Grădinița au fost trecute în cablu izolat autoportant (TORSADO) pe piloni din beton armat peste 10 km de linii electrice aeriene de joasă tensiune. În localitățile Merenii Noi, Delacău, Hâncești, Sofia, Zâmbreni, Costești și Sofia au fost construite linii noi de joasă tensiune pe o lungime totală de 4,5 km, fiind instalate și 2 posturi de transformare pe pilon. Totodată în alte 7 sate (Socoleni, Tocuz, Cățăleni, Drăgușeni, Ciobruciu, Logănești și Sociteni) au fost realizate lucrările necesare de ajustare a branșamentelor spre 335 locuri de consum. Iar în cadrul lucrărilor de modernizare a arhitecturii rețelelor electrice în punctele optimale stabilite pentru asigurarea unei mai mari mobilități și fiabilități au fost instalate întrerupătoare telecontrolate, separatoare cu fuzibile și separatoare de linie, care vor permite operarea de la distanță, o mai bună protecție și separarea unor segmente de linie în cazul lucrărilor de întreținere sau de restabilire a serviciului.
Astfel, investițiile bine calculate sub aspect tehnic deschid noi oportunități de gestionare operativă a rețelelor, în special pe durata lucrărilor planificate și a remedierii întreruperilor neprogramate, cu o mai mare mobilitate în localizarea minimal posibilă a unei porțiuni de LEA fără tensiune. Acest fapt permite reducerea impactului asupra consumatorilor și o intervenție mai sigură sub aspectul securității electrice pentru efectuarea lucrărilor necesare în rețele.
„ Noi efectuăm lucrările investiționale în mod planificat, ținând cont de starea tehnică și specificul rețelelor din toate raioanele deservite pentru a spori uniform calitatea serviciului de distribuție a energiei electrice, cu asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor finali”, menționează managerul Sectorului de distribuție Anenii Noi, Andrei Popov.
ÎCS „Premier Energy Distribution" SA investește consecvent în modernizarea rețelelor pentru a asigura fiabilitatea necesară serviciului de distribuție a energiei electrice și parametrii de calitate stabiliți.
Departamentul Relații Externe și Comunicare
ÎCS „Premier Energy Distribution” SA