Atenție, pericol de electrocutare! Respectați regulile de securitate în timpul strângerii nucilor de pe pomii din apropierea rețelelor electrice.

Postat de RE000033 la Vin, 09/03/2021 - 10:48

În legătură cu desfășurarea lucrărilor sezoniere de recoltare a nucilor de pe pomii din apropierea liniilor electrice  aeriene, a posturilor de transformare și a altor instalații cu potential pericol de electrocutare, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA atrage atenţia populaţiei, a agenților economici implicați în aceste lucrări, a organelor de supraveghere și a autorităților publice locale asupra necesităţii impunerii respectării stricte a regulilor de securitate electrică.

Circumstanțele producerii accidentelor de electrocutare ce au avut loc anii trecuți în timpul acestor lucrări denotă faptul că persoanele implicate în asemenea activităţi nu sunt instruite temeinic în materie de securitate electrică, deseori manifestă un comportament iresponsabil sau dau dovadă de exces de încredere în abilitățile proprii. În particular acestea nu ţin cont de aflarea sa la distanţe inadmisibile de la conductorii aflaţi sub tensiune, utilizează diferite ţevi, bare metalice sau crengi verzi pentru a scutura nucile, neglijând astfel riscul atingerii prin intermediul lor de conductori sau al creării unui arc electric. De asemenea, persoanele date neglijează ploaia, umiditatea solului și ceața abundentă din atmosferă, care facilitează scurgerea sau transmiterea curentului prin intermediul obiectelor nepotrivite, folosite în calitate de instrument de lucru. Cauza unui accident cu consecinţe grave sau chiar fatale pentru persoanele aflate în acel moment pe copac poate fi şi atingerea conductorilor electrici de crengile verzi sau umede ale copacilor.

Având în vedere prezența acestor riscuri şi cerinţele normelor de securitate electrică, se interzic categoric orice fel de activităţi desfăşurate în zona de protecție a instalaţiilor electrice! Avertizaţi despre acest pericol persoanele care nu cunosc sau ignoră regulile de securitate și cereți în mod imperativ respectarea lor!

„Regulamentul cu privire la protecţia reţelelor electrice”, adoptat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 514 prevede un set de măsuri obligatorii spre executare sub aspectul asigurării securităţii electrice atât pentru întreprinderile din domeniu, cât şi pentru proprietarii sau arendaşii loturilor de pământ, implicit pentru angajații lor și populaţie. Una din cele mai frecvente încălcări ale Regulamentului constă în plantarea şi întreţinerea în zona de protecţie a reţelelor electrice a pomilor fructiferi, în special a nucilor şi efectuarea lucrărilor de strângere a roadei în coridorul de securitate al Liniilor Electrice Aeriene (LEA).  Din această cauză orice activităţi ale populaţiei în aceste împrejurări sunt însoţite de un pericol sporit de electrocutare, care poate surveni în rezultatul apropierii la o distanţă inadmisibilă, al contactului direct sau prin intermediul unor obiecte metalice ori umede de conductorii LEA aflați permanent sub tensiune.

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA inspectează în mod planificat LEA și efectuează periodic lucrări de tăiere a vegetaţiei în zonele de protecţie ale instalaţiilor electrice, dar populaţia trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune apropiindu-se de acestea şi să renunţe categoric la asemenea intenții.

Este vital important să respectaţi următoarele reguli:

• nu urcaţi pe pomii prin coroana cărora trec conductorii liniilor electrice aeriene sau care cresc în apropierea LEA;
  • nu folosiți bare metalice sau prăjini umede pentru a bate nucile;
  • nu urcați pe scări sau schele metalice în apropierea conductorilor LEA;
  • nu aruncați nimic în direcția rețelelor electrice;
  • nu permiteţi copiilor să culeagă fructe de pe pomii din preajma LEA şi a instalaţiilor electrice;
  • nu vă apropiaţi de conductorii liniilor electrice, întrerupătoare şi alte echipamente electrice şi nu le atingeţi;
  • nu vă apropiaţi şi nu atingeţi conductorii care atârnă avariat în urma unor intemperii în apropierea instalaţiilor electrice;
  • nu vă urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene;
  • nu legaţi animale domestice de pilonii liniilor electrice aeriene;
  • despre orice defecţiune sau accident informaţi imediat operatorul de distribuție prin intermediul Oficiului telefonic 24 de ore la numărul de telefon 022 43 11 11.

Reţineţi: instalaţiile electrice se află permanent sub tensiune și reprezintă un pericol iminent de electrocutare! Respectaţi întocmai regulile de securitate și cereți în acest sens un comportament  responsabil de la ceilalți! Astfel vă veți proteja personal şi veți feri de pericole persoanele din anturajul Dvs.

ÎCS „Premier Energy Distribution" SA