Mergi la conţinutul principal

Atenție: construcțiile și lucrările neautorizate în zona de protecție a rețelelor electrice sunt ilegale și extrem de periculoase!

Postat de RE000033 la Lun, 08/24/2020 - 14:35

În legătură cu întețirea cazurilor de intervenții ilegale în perimetrul zonei de protecție a rețelelor electrice, soldate cu perturbări serioase a activității operatorului sistemului de distribuție, de asemenea, cu încălcări grave a normelor de securitate electrică și antiincendiară ce pot produce electrocutări, incendii și alte consecințe nefaste, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA atrage atenția autorităților publice de toate nivelele, a agenților economici și a populației asupra necesității respectării stricte a reglementărilor legale din domeniu.

 

Precizăm că spațiul din apropierea rețelelor electrice are un statut  juridic special. Încălcarea zonei de protecție a instalațiilor electrice, liniilor electrice prin diverse construcții, amenajări, plantări neautorizate de arbori, pomi fructiferi etc. au un impact negativ direct asupra fiabilității și furnizării continue a energiei electrice, conducând la deconectări avariate, creând impedimente în deservirea rețelelor electrice, inclusiv în restabilirea operativă a furnizării energiei în caz de avarii și prin urmare aduc deranjamente consumatorilor, iar cel mai important, acestea pot provoca situații de risc major de incendii şi electrocutare.

 

Doar de la începutul anului curent de către ÎCS „Premier Energy Distribution” SA au fost constatate 315 asemenea ilegalități, care au fost documentate și raportate în conformitate cu cerințele legale. De cele mai multe ori acestea au fost comise intenționat, urmărindu-se scopuri pecuniare, dar și din cauza ignoranței și lipsei de conștientizare a pericolului pe care-l prezintă instalația electrică și particularitățile specifice de risc ale curentului electric. Drept exemplu pot fi aduse amplasarea diferitor construcții, parcări auto, a gheretelor de prestări servicii, efectuarea săpăturilor, lucrărilor de plantare, recoltare sau amenajare etc.

 

Aceste cazuri regretabile demonstrează că reglementările normative și regulile de securitate electrică sunt cunoscute insuficient, ignorate sau încălcate conștient de către agenții economici și persoanele implicate. În urma examinării circumstanțelor săvârșirii încălcărilor deseori apar la iveală situații în care făptașii interpretează trunchiat legislația, induc în eroare autoritățile implicate în eliberarea diferitor acte permisive sau cer în mod abuziv de la operatorul sistemului de distribuție strămutarea instalațiilor electrice vizate, deși conform legislației, anume ei sunt obligați în asemenea circumstanțe să readucă pe cont propriu zona de protecție în starea inițială, de până la comiterea încălcării.

 

Cu părere de rău, constatăm că agenții economici și persoanele particulare nu țin cont de necesitatea coordonării obligatorii a proiectelor de construcții sau de amplasare a diferitor obiective în apropierea zonei de protecție a rețelelor electrice, de aflarea sa la distanțe inadmisibile de la conductorii aflați sub tensiune, nu iau în calcul circumstanțele ce pot conduce la formarea arcurilor electrice, facilitează scurgerea sau transmiterea curentului prin intermediul construcțiilor, echipamentelor, utilajelor și obiectelor folosite în calitate de instrumente de lucru etc.

 

Pentru evitarea situațiilor de risc ÎCS „Premier Energy Distribution” SA atrage atenția opiniei publice asupra necesității respectării stricte a prevederile Legii nr.174 „Cu privire la energetică, a Legii nr. 107 „Cu privire la energia electrică”, de asemenea, a Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice, aprobat prin Hotărârea Guvernului № 514, care prevăd expres condițiile obținerii de la operatorul sistemului de distribuție a permisului de acces și de desfășurare a lucrărilor în zona de protecție a Instalațiilor Electrice.

 

  • Planificând efectuarea oricăror lucrări în vecinătatea rețelelor electrice, în special în zona de protecție, cum ar fi construcțiile, săpăturile, amenajările, îngrădirile, plantările de arbori, pomi fructiferi etc. solicitați de la operatorul de distribuție permise de acces privind executarea lor conform proiectelor aprobate și în siguranță. Aceste documente strict obligatorii determină conținutul, locul, timpul începerii și finalizării lucrărilor, măsurile necesare de securitate, componența echipei și persoanele responsabile de îndeplinirea lor.
  • Anticipați orice activitate care vizează direct sau tangențial zona de protecție a rețelelor electrice solicitând precizările de rigoare de la operatorul de distribuție. 
  • Consultați specialiștii autorizați în materie de securitate electrică pentru a evita orice greșeală, ce poate fi fatală în unele cazuri.
  • Rețineți, că  încălcările  normelor stabilite au un impact negativ direct asupra fiabilității furnizării continue a energiei electrice, conduc deseori la deconectări avariate, tergiversează derularea operativă a lucrărilor de restabilire a energiei electrice și prin urmare creează deranjamente consumatorilor, iar cel mai important, acestea pot provoca situații de risc major de incendii și de electrocutare.

Solicităm colaborarea din partea populației, agenților economici și autorităților publice respectarea strictă a normelor de securitate cu privire la asigurarea zonelor de protecție a instalațiilor electrice: 

  • Evaluați cu mare atenție riscurile la care vă supuneți dvs. personal și familia dvs. și înlăturați-le în corespundere cu prevederile legale. 
  • Avertizați despre pericole persoanele care nu cunosc sau încalcă regulile de securitate!

 

Despre orice accident informați imediat operatorul de distribuție prin următoarele canale:

 

Respectați cu strictețe regulile de securitate electrică, evitați tragediile!

 

Departamentul Relații Externe și Comunicare
ÎCS. „Premier Energy Distribution" SA
 

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok