Premier Energy Distribution, operatorul sistemului de distribuție, care deservește aproximativ 70% din teritoriul Republicii Moldova, continuă să investească semnificativ în infrastructura energetică, alocând în anul 2024 un buget de peste 326 milioane de lei în conformitate cu planul investițional aprobat de ANRE pentru modernizarea și întreținerea rețelelor electrice de tensiune înaltă, medie și joasă, precum și pentru îmbunătățirea infrastructurii informatice.
În acest context, compania a desfășurat o serie de proiecte strategice ce vizează creșterea eficienței și calității serviciilor. Aceste proiecte beneficiază de sprijinul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și al Băncii Europene de Investiții (BEI), care susțin inițiativele companiei în vederea îmbunătățirii eficienței operaționale, digitalizării proceselor și asigurării continuității serviciului.
Investiții realizate 2000 – 2024 (milioane euro)
Investiții semnificative pentru modernizarea rețelelor electrice
În 2024, Premier Energy Distribution a renovat peste 126 km de linii electrice aeriene (LEA) și subterane (LEC), inclusiv 66,2 km de LEA 0,4 kV, 41,7 km de LEA 10 kV, 6,7 km de LEC 0,4 kV și 11,5 km de LEC 10 kV. În plus, pentru a sprijini dezvoltarea noilor zone rezidențiale, au fost construite 29 de posturi de transformare noi.
Pentru îmbunătățirea operabilității și reducerea timpului de reacție în caz de defecțiuni, au fost instalate 47 separatoare fuzibile, 24 separatoare de linie și 23 întrerupătoare de tip Recloser.
În cadrul instalațiilor de tensiune înaltă, a fost finalizat un proiect de modernizare a stației electrice de transformare (SE) Botanica 110/10 kV, a fost majorată capacitatea de transformare a SE Valea Trandafirilor 110/10/6 kV prin punerea în funcțiune a unui transformator nou de 40 MVA, înlocuind unul de 25 MVA. Au fost reparate trei transformatoare de forță, iar SE Sculeni 110/10/6 kV au fost instalate 31 de celule de medie tensiune, înlocuite protecțiile prin relee și puse în funcțiune două reactoare de limitare a curenților de scurtcircuit. De asemenea, s-au renovat capital două secțiuni de LEA 110 kV pe o lungime de 6,3 km. În plus, au fost realizate lucrări de renovare a LEA 35 kV, cu înlocuirea pilonilor, conductorilor și izolatoarelor.
Îmbunătățirea calității serviciilor de distribuție a energiei electrice: indicatori de performanță
Datorită acestor investiții, Premier Energy Distribution a reușit să reducă semnificativ indicatorii de calitate în furnizarea energiei electrice. În 2024, indicatorul SAIDI (timpul mediu de întrerupere a alimentării cu energie a consumatorilor) a scăzut la 69,3 minute, comparativ cu 80,9 minute în anul anterior și 1086 de minute în 2004. De asemenea, indicatorul CAIDI (durata medie a întreruperilor per client) a scăzut la 39,7 minute față de 42,6 minute în 2023 și 165,6 minute în 2004.
Pierderile de energie au continuat să scadă, atingând 7,2%, față de 7,3% în 2023 și 23,4% în 2004, iar obiectivul companiei rămâne reducerea acestora în continuare.
Contribuția la tranziția energetică și sursele de energie regenerabilă
Întreprinderile Premier Energy în Moldova joacă un rol activ în procesul de tranziție energetică și sprijină dezvoltarea surselor regenerabile de energie. În 2024, la rețeaua de distribuție gestionată de către Premier Energy Distribution au fost racordate 101 centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile în scop de comercializare cu o putere totală de circa 98 MW, ajungând la un total de 239 centrale cu puterea de 219 MW, care au injectat în rețea 244 GWh. La fel, au fost racordate alte 986 centrale ale beneficiarilor mecanismului de facturare netă, cu o putere totală de peste 25 MW, care, alături de beneficiarii mecanismului de contorizare netă (3974 centrale cu puterea de 88 MW), au injectat în rețea circa 82 GWh.
Totodată, prin intermediul Navitas Energy, parte a grupului Premier Energy, în anul 2024 compania a construit și pus în funcțiune 5 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 18,26 MW, aducând o producție anuală estimată de circa 25 GWh. În total, Navitas Energy a construit 11 parcuri fotovoltaice mari și 17 instalații pe acoperișuri, cu o capacitate totală de peste 28 MW și o producție anuală de aproximativ 39 GWh. Aceste investiții contribuie direct la realizarea Planului Național de Energie Verde și la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.
Investiții sociale și educație
Premier Energy Distribution continuă să fie un susținător activ al educației și al dezvoltării comunității. În 2024, compania a sprijinit organizarea Olimpiadei Europene de Informatică la Chișinău și participarea echipei naționale de robotică la Olimpiada Mondială de Robotică First Global Challenge din Atena, unde echipa a obținut două medalii de aur.
În plus, compania a instruit aproximativ 1600 de copii în domeniul securității electrice, prin programe educaționale în școli și tabere de vară. În cadrul proiectului Ludobus, realizat în colaborare cu Misiunea Socială Diaconia, au fost instruți aproximativ 600 de copii din 10 localități rurale. De asemenea, Fundația Premier Energy, cu sprijinul companiei, a ajuns la circa 5000 de copii defavorizați din întreaga țară, îmbunătățind calitatea vieții acestora.
Prin investițiile anuale substanțiale în infrastructura energetică și aplicarea celor mai bune practici internaționale, întreprinderile Premier Energy în Moldova contribuie la modernizarea și eficientizarea sistemului energetic al Republicii Moldova, sprijinind totodată dezvoltarea sustenabilă și securitatea energetică a țării.
Departamentul Relații Externe și Comunicare
ÎCS „Premier Energy Distribution” SA