Chișinău, 22 aprilie – Cinci companii din sectorul privat au semnat un Acord de cooperare cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) cu scopul de a implementa politici prietenoase familiei la locul de muncă pentru circa 5 mii de angajați, dintre care peste 64% sunt tineri cu vârsta de 19-39 ani. Un program de lucru flexibil, implicarea taților în creșterea copilului, programe de sănătate pentru angajați, spații pentru alăptare și camere de odihnă pentru copii la locul de muncă sunt doar câteva practici prietenoase familiei la locul de muncă.
Programul, desfășurat atât în Republica Moldova, cât și în Albania și Kosovo, va facilita implicarea companiilor din sectorul privat în oferirea condițiilor mai bune pentru angajați și rezultate mai mari pentru angajatori. În acest sens, UNFPA Moldova, cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) va ghida și instrui companiile private care sunt parte a proiectului să implementeze politici prietenoase familiei la locul de muncă. Bunele practici vor permite angajaților să combine viața de familie cu munca. Cele cinci companii care au acceptat provocarea în Republica Moldova sunt S.A. Orange Moldova, S.C. Panilino SRL, Fidesco SRL, ICS Premier Energy Distribution SA, Asena Textil SRL. Activitățile se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Familiei și Camera de Comerț și Industrie.
Stereotipurile și normele discriminatorii de gen împiedică participarea activă a femeilor pe piaţa muncii şi în viaţa socială şi descurajează bărbaţii să se implice în îngrijirea copiilor. Politicile prietenoase familiei adoptate de guvernele și mediul de afaceri din unele țări au dus la sporirea numărului de femei angajate, participarea mai activă a bărbaților la sarcinile domestice și cele de îngrijire și alte beneficii.
”Pandemia a cauzat mai multe provocări atât angajatorilor, cât și angajaților nevoiți să combine munca de la distanță cu îngrijirea copiilor. Avem nevoie de soluții pe termen lung pentru a avea politici mai prietenoase familiei, pentru a crea un mediu de muncă mai sustenabil. În cadrul proiectului, peste 5300 de angajați din 5 companii, atât naționale, cât și internaționale, vor beneficia la locul de muncă de politici familiale sensibile la gen, pentru a susține angajații asigurându-le un echilibru între viața de familie și cea profesională”, a precizat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.
Prezentă la eveniment, E.S. Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în R. Moldova, a reiterat importanța echilibrului de gen pentru o societate prosperă: ”Egalitatea de gen și împuternicirea femeilor sunt condiții esențiale pentru reducerea sărăciei, creșterea economică și dezvoltarea socială. Inegalitățile de pe piața muncii sunt alimentate de responsabilitățile femeilor în ceea ce privește îngrijirea gospodăriei, creșterea și educarea copiilor. Aceste responsabilități ar trebui să fie împărțite în mod egal cu bărbați, iar sectorul privat are un rol important în promovarea acestor practici”.
La rândul lor, reprezentanții celor cinci companii au apreciat posibilitatea de a fi implicați în proiect și au povestit despre politicile prietenoase familiei pe care le realizează deja sau urmează să le pună în aplicare în viitorul apropiat.
„Petrecem cu toții mult timp la serviciu, care a devenit „a doua casă”, de aceea, la Premier Energy Moldova încurajăm dezvoltarea continuă a angajaților noștri şi favorizăm echilibrul dintre viața personală şi cea profesională. Oportunitățile oferite angajaților influențează în mod direct satisfacția și creativitatea angajaților și prin urmare productivitatea și succesul afacerii”, a declarat Jose Luis Gomez Pascual, country manager Premier Energy Moldova.
Elvira Neamțu, șefa Direcției Resurse umane din cadrul Orange Moldova, a enumerat beneficiile prietenoase familiei de care se bucură angajații, printre care programe flexibile de muncă, indemnizații speciale pentru familiile cu mulți copii, zile suplimentare de concediu pentru a le petrece alături de cei dragi sau credite ipotecare avantajoase pentru familiile tinere. ”Aceste initiative sunt apreciate de toți angajatii și, în special, de către părinţii care astfel au posibilitate să aloce suficient timp familiei. Politicile și practicile prietenoase familiei aduc un echilibru în viața angajaților”.
”Cunoștințele obținute în cadrul acestui proiect ne vor ajuta să depășim stereotipurile de gen, să cultivăm valorile corecte ale familiei, să implicăm bărbații în creșterea copiilor și să abilităm femeile. Pe lângă programele flexibile de muncă oferite angajaților depunem eforturi să deschidem o creșă pentru angajții companiei. Având angajați sănătoși, fericiți și cu o atitudine pozitivă și eficientă vom avea rezultate bune în cadrul întreprinderii”, consideră Ludmila Sert, Directoare executivă Asena Textil din Ceadîr-Lunga.
”Suntem siguri că politicile prietenoase familiei pe care vrem să le implementăm vor aduce bucurie angajaților noștri și îi va motiva să fie mai implicați și mai dedicați muncii pe care o fac, contribuind, în final, la un rezultat mai mare pentru compania noastră”, a menționat Veaceslav Pulber, Director Fidesco.
”Un angajat mulțumit va efectua o muncă mai calitativă, care se va transpune într-un produs sau serviciu calitativ. Iar un produs calitativ rezultă cu un client mulțumit. De aceea, încercăm să oferim angajaților cât mai multe oportunități pentru a putea îmbina viața de familie cu munca”, susține Diana Donțu, directoare executivă a companiei Panilino. Compania, la fel încearcă să identifice soluții pentru a deschide o creșă pentru copiii angajaților.
Puteți urmări înregistrarea video a evenimentului aici.