Перейти к основному содержанию

Информация о профессиональных потребителей и квоты мощности

Опубликовано UF974943 - пт, 11/22/2024 - 12:05
  1. Cine poate deveni prosumator?

    Orice consumator final are dreptul de a construi una sau mai multe centrale electrice de generare a energiei electrice din surse regenerabile şi de a deveni prosumator de energie electrică din surse regenerabile. În cazul prosumatorului noncasnic, aceasta nu constituie activitatea sa principală comercială sau profesională.

  2. Conditiile pentru a deveni prosumator
    • centrala electrică a prosumatorului este conectată la rețeaua electrică de distribuţie şi la instalaţia de utilizare a prosumatorului, în cadrul aceluiași loc de consum și functionează în mod paralel şi sincron cu rețeaua electrică;
    • capacitatea totală instalată a centralei electrice (centralelor electrice) a prosumatorului este egală cu sau mai mică decât puterea contractată cu propriul furnizor de energie electrică pentru respectivul loc de consum şi se încadrează în plafonul de capacitate individuală stabilit de Guvern, dar nu depăşeşte 200 kW;
    • instalarea la locul de măsurare unui echipament de măsurare bidirecţional (cu citire la distanță) care înregistrează, orar sau pe intervale, energia electrică livrată în reţeaua electrică şi energia electrică consumată din reţea, având sisteme de comunicație compatibile cu cele ale operatorului sistemului de distribuție, la ale cărui rețele este racordată centrala.
  3. Posibilitățile prosumatorului cu privire la utilizarea energiei electrice generate din surse regenerabile
    • Consum propriu.
    • Pentru stocare. Instalația electrică a prosumatorului trebuie să fie echipată cu sistem de stocare (baterie de acumulatoare, acumulatorul vehiculului electric, etc.)
    • Să primească o remunerare prin schema de sprijin (mecanismul „facturare-netă”) în cazul când sunt respectate condițiile prosumatorului și plafoanele de capacitate individuale în limitele cotelor de capacitate stabilite de Guvern.
    • Să utilizeze pentru consum propriu energia generată de o centrală instalată în afara locului de consum (dacă există posibilitatea) cu respectarea următoarelor condiții:
      • centrala electrică a prosumatorului şi locul său de consum sunt racordate la rețeaua electrică de distribuție gestionată de același operator al sistemului de distribuţie;
      • centrala electrică produce energie electrică în beneficiul exclusiv al prosumatorului în cauză;
      • centrala electrică şi locul de consum dispun de echipamente de măsurare, cu înregistrarea orară/pe intervale a energiei electrice livrate şi, respectiv, consumate, în vederea stabilirii obiective a surplusului de energie electrică livrată în reţeaua electrică, instalate din contul consumatorului final.
  4. Condițiile în care prosumatorii pot beneficia de mecanismul de facturare netă
    • Respectarea condițiile pentru a deveni prosumator;
    • Capacitatea totală instalată a centralei electrice se încadrează în plafonul de capacitate individuală stabilit de Guvern, dar nu depăşeşte 200 kW.


    Guvernul Republicii Moldova a stabilit o cotă totală de capacitate de 100 MW pentru instalatiile fotovoltaice (PV) în vederea implementarii mecanismul de facturare netă, după cum urmează:

    1.1. Pentru instalatiile PV montate de catre consumatorii casnici, MW 1.2. Pentru instalatiile PV montate de catre institutiile bugetare finantate din bugetul de stat sau din bugetele locale, MW 1.3. Pentru instalatiile PV montate de catre alti consumatorii finali decît cei din coloanele 1.1 si 1.2, MW
    43 7 50

     

  5. Metoda de calculare a plafonului de capacitate individuală

    Se determină individual pentru fiecare consumator final de energie electrică conform formulei:

    • PC este Plafonul de capacitate individual calculat pentru consumatorul respectiv;
    • CMAmax3 – cea mai mare valoare dintre:
      • valoarea maximă a consumului mediu anual din ultimii 3 ani calendaristici a consumatorului final de energie electrică respectiv, sau
      • produsul dintre puterea contractată a locului de consum și consumul mediu anual pentru un kW al consumatorilor din categoria din care face parte consumatorul final de energie electrică pentru care se calculează plafonul de capacitate individuală, determinat pentru zona de activitate a operatorului sistemului de distribuție la care este/urmează a fi conectat consumatorul final de energie electrică respectiv.
    • GApv– coeficient ce exprimă energia electrică generată pe parcursul unui an calendaristic de o instalație PV cu puterea instalată de un kW, care este egală cu 1200 kWh/kW.

     

    În zona de activitate a ICS „Premier Energy Distribution” SA pentru fiecare categorie de consumatori conform valorilor înregistrate în anul calendaristic 2024 sunt determinate urmatoarele valori ale consumului mediu anual pentru un kW de putere contractată:

      Consumator casnic, kWh Consumator noncasnic, kWh
    Bugetar, kWh Alte categorii, kWh
    Consum mediu anual per 1 kW putere 534 707 693

    Exemplu de calcul a plafonului de capacitate (PC) individuală a consumatorului casnic cu puterea contractată 5 kW:

    * Plafoanele de capacitate individuale se aplică de la data de 1 aprilie 2024.

  6. Capacitatea totală a avizelor de racordare eliberate pentru implementarea mecanismului de facturare netă

    Data actualizării: 06.01.2025

    Nr. crt. Categoria beneficiarilor mecanismului „facturare-netă" conform cotelor de capacitate alocate Cotele de capacitate alocate pentru implementarea mecanismului „facturare-netă", MW* Capacitatea totală a Avizelor de Racordare eliberate pentru implementarea mecanismului „facturare-netă", MW
    1.1. Instalații fotovoltaice montate de către consumatorii casnici 43 5.97
    1.2. Instalații fotovoltaice montate de către instituțiile bugetare finanțate din bugetul de stat sau din bugetele locale 7 8.79
    1.3. Instalații fotovoltaice montate de către alți consumatori finali decât cei de la pct. 1.1 si 1.2. 50 40.49
    Notă: *Cotele de capacitate oferite pentru implementarea mecanismului de facturare-netă conform categoriilor de consumatori și care sunt valabile până la 31 decembrie 2025 în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 401/2021 (MO-20-23 din 18.01.2024).
  7. Referințe
0

Запись онлайн на визит

Полезная информация

Запланированных работах по e-mail

Сообщить о случаях мошенничества и коррупции

Этот сайт использует файлы cookie. Пользуясь сайтом, вы даете свое согласие на использование сохраненной информации. Чтобы узнать подробнее - кликните здесь

ok