Mergi la conţinutul principal

Rezultatele investițiilor realizate în 2020 în sectorul de distribuție Orhei pentru modernizarea rețelelor electrice

Postat de RE000033 la Mie, 12/30/2020 - 18:51
  • Conform planurilor investiționale de modernizare a rețelelor electrice, în 2020 în Sectorul Orhei al ÎCS „Premier Energy Distribution” SA au fost construite și date în exploatare obiective de infrastructură electrică în 59 de localități cu un buget total de peste 46,7 milioane de lei.
  • Acest sector deservește teritorial 6 raioane: Orhei, Criuleni, Telenești, Călărași, Nisporeni și Strășeni. 

 

Cu scopul îmbunătățirii continue a serviciilor prestate consumatorilor deserviți, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA planifică și realizează anual planuri investiționale în toate sectoarele teritoriale. Aceste planuri se elaborează în baza stării tehnice a rețelelor și a concepțiilor de dezvoltare a acestora, fiind analizate și aprobate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

 

Pentru Sectorul de distribuție Orhei în anul curent o prioritate în activitatea sa investițională au constituit lucrările de renovare a liniilor electrice aeriene (LEA). Astfel, conform proiectelor aprobate pentru acest concept a fost valorificat un buget total de 23,3 milioane de lei, ce a rezultat cu 88 km de rețele electrice renovate cu nivelele de tensiune de 0,4 kV și 10 kV. De asemenea, au fost construite rețele noi de medie și joasă tensiune cu o lungime de 16,55 km în valoare de peste 4,7 de milioane de lei. 

 

Modernizarea parcului de posturi de transformare (PT) 10/0,4 kV este  marcată în ultimii ani de o tendință justificată sub aspectul securității instalațiilor și a celei electrice a populației în raport cu instalațiile electrice de a monta transformatoarele de forță pe piloni la înălțimea de circa 6 metri. Astfel, aceste PT cu amplasare pe pilon devin inaccesibile pentru intervențiile neautorizate, ceea ce elimină riscurile de vandalizare a instalațiilor sau de electrocutare a persoanelor străine, care intervin ilegal cu diferite intenții în echipamentele electrice. În acest  context se înscrie completarea parcului de posturi de transformare 10/0,4 kV cu 8 noi PT-uri și reconstrucția altor 5, pentru aceasta fiind valorificat un buget de 1,54 milioane de lei. 

 

Arhitectura LEA de tensiune medie din sector a fost ajustată pe parcursul anului curent cu includerea în circuit a 7 întrerupătoare telecontrolate și 41 separatoare cu fuzibil de tip XS. În urma lucrărilor respective de modernizare cu un buget de circa 2 milioane de lei a fost obținută o mai mare operativitate și mobilitate operațională în exploatarea rețelelor cu un impact benefic privind fiabilitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor deserviți. 

 

  • „Aceste lucrări investiționale realizate pe parcursul întregului an au condus la sporirea fiabilității și îmbunătățirea considerabilă a indicatorilor de calitate în general pe sector, iar în particular în raioanele Nisporeni și Telenești durata medie a întreruperilor in rețelele electrice (SAIDI) a fost micșorată de două ori, fapt apreciat de Consiliile Raionale”, menționează Iurii Gratii, manager Sector de Distribuție Orhei. 

 

În prezent personalul Sectorului Orhei analizează detaliat modul în care au fost îndeplinite lucrările respective și se pregătește de realizarea noului plan de activități trasat pentru 2021.

Departamentul Relații Externe și Comunicare 
ÎCS „Premier Energy Distribution” SA 
 

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok