Mergi la conţinutul principal

Premier Energy Distribution găzduiește un nou atelier de discuții privind abordarea sistemică a provocărilor legate de absorbția energiei regenerabile

Postat de UF922588 la Mar, 06/13/2023 - 14:36
  • Astăzi la Chișinău are loc un nou atelier de discuții moderat de Agenția Germană pentru Energie (DENA) în cadrul proiectului privind transformarea sectorului energetic din Moldova.
     
  • Obiectivul proiectului și al activităților asociate este de a promova și crește capacitatea de absorbție a energiei regenerabile ca mijloc de diversificare și securitate energetică în Republica Moldova.
     
  • ÎCS „Premier Energy Distribution SA” susține și participă activ în procesul de tranziție energetică, promovând energia regenerabilă și alte proiecte importante care permit dezvoltarea energiei verzi, diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice, precum și consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.
     

Proiectul Transformarea sectorului energetic în Moldova este implementat de Agenția Germană pentru Energie (DENA) în numele Ministerului Federal German al Afacerilor Externe împreună cu Ministerul Energiei al Republicii Moldova și instituții partenere din domeniu. Agenda atelierului de astăzi include o serie de întrebări legate de gestionarea sistemică a creșterii dramatice a cererilor de conectare a noilor surse de energie regenerabilă, generată în linii mari pe de o parte de majorarea prețului energiei electrice, iar pe de altă parte de reducerea costurilor tehnologiei producerii energiei regenerabile și eliminarea barierelor legislative pentru dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă distribuită (DRES) pentru consum propriu. Cu toate că s-a propus ca limita de capacitate de 5 % să fie majorată până la 10% astfel încât să se evite respingerea construcției și punerii în exploatare de către consumatorii finali a centralelor electrice destinate să-și acopere propriul consum, se întrevede că dacă toate cererile de conectare vor fi îndeplinite, această nouă limită va fi, de asemenea, atinsă în curând și cererile suplimentare de conectare și punere în funcțiune nu vor putea fi acceptate.
 

În contextul asigurării rezilienței rețelelor electrice de distribuție și a regimurilor optime de funcționare pentru livrarea fiabilă a energiei electrice este necesară o abordare sistemică a integrării sporite a DRES la rețeaua de joasă tensiune. Această abordare ar trebui să ia în considerare obiectivele generale de extindere a utilizării resurselor de energie  regenerabilă și împuternicirea consumatorilor să-și reducă costurile de energie, permițând în același timp consolidarea și modernizarea treptată și rentabilă a rețelei de distribuție.
 

Participanții la atelier și-au mai propus să discute următoarele întrebări:
 

  • Cum pot fi adaptate autoconsumul și politica de contorizare netă pentru a atinge obiectivele politicii de energie regenerabilă pentru consumatori, asigurând în același timp funcționarea și extinderea sigură și fiabilă a rețelei?
  • Care sunt obiectivele de politică de bază pentru consumatorii de DRES și ce opțiuni de proiectare a politicii de contorizare netă sunt disponibile pentru a le atinge?
  • Cum poate politica de contorizare/facturare netă să asigure o recuperare mai mare a costurilor rețelei, să evite subvenționarea încrucișată și o povară sporită pentru gospodăriile cu venituri mai mici sau alți consumatori finali care nu pot beneficia direct de autoconsum?
  • Ce tehnologii de contor inteligent sunt disponibile și cele mai potrivite pentru consumatorii DRES și obiectivele politicii de contorizare netă în Republica Moldova?
  • Cum se poate realiza o lansare la timp și eficientă din punct de vedere al costurilor a contoarelor inteligente? Ce abordări sunt cele mai potrivite?
     

De notat că în luna februarie curent, de asemenea la Premier Energy Distribution a avut loc un prim atelier de discuții la tema integrării surselor de energie regenerabilă la nivel de operator al sistemului de distribuție (OSD). Prin găzduirea și participarea la aceste ateliere de discuții compania își manifestă preocupările pentru asimilarea celor mai bune practici existente în domeniu și adaptarea acestora la realitățile socio-econimice din Republica Moldova. 

Departamentul Relații Externe și Comunicare

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

 

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok