Mergi la conţinutul principal

Riscuri de accidentare și deconectări avariate provocate de tăierea neautorizată a unui copac în zona de protecție a rețelelor electrice

Postat de UF974943 la Mar, 02/11/2020 - 11:54
  • Tăierea unui copac în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA) cu nivelul de tensiune de 110 kV efectuată de către un pădurar fără coordonarea prealabilă cu operatorul serviciului de distribuție, Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A. și cu grave încălcări ale normelor de securitate s-a soldat cu deteriorarea conductorilor liniei electrice, peste care a căzut copacul și perturbarea furnizării energiei către consumatori.
  • În timpul efectuării acestei lucrări ilegale persoana dată s-a supus unui grav pericol de accidentare și a creat riscuri majore de insecuritate pentru populație în proximitatea locului producerii încălcării.

 

Cazul a avut loc pe data de 6 februarie în extravilanul satului Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni și a perturbat funcționarea normală a rețelelor electrice, fiind necesară efectuarea în regim de urgență a mai multor acțiuni pentru gestionarea operativă a incidentului și restabilirea furnizării energiei către consumatorii afectați.

 

De către responsabilii Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A. au fost perfectate actele privind  încălcările prevederilor legale privind Zona de protecție a LEA și recuperarea costurilor prejudiciilor cauzate și a lucrărilor de reparație, care vor fi înaintate agentului economic implicat. Prin acțiunea sa angajatul Ocolului silvic a încălcat normele „Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice” aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 514 precum si Legea cu privire la Energia Electrica. 

Este de menționat faptul că în anii trecuți au mai avut loc asemenea cazuri, soldate, de asemenea, cu deconectări avariate de energie. Deși gradul de risc a fost extrem de mare, din fericire nu au fost înregistrate victime umane.

 

De menționat că spațiul din apropierea rețelelor electrice are un statut  juridic special care trebuie respectat.

 

În acest context Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A. solicită autorităților publice locale, tuturor agenților economici și populației respectarea strictă a procedurilor de coordonare obligatorie a lucrărilor în zona de protecție a rețelelor electrice, efectuarea instructajului privind procedura de tăiere a arborilor în apropierea LEA, respectarea Normelor Tehnicii Securității precum și echiparea corespunzătoare a personalului ce participă nemijlocit la lucrările date pentru evitarea situațiilor de risc de provocare a avariilor și accidentărilor posibile, ca și a întreruperilor forțate în livrarea energiei electrice către consumatori.

 

Departamentul Relații Externe și Comunicare

Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok