Intemperia produce deranjamente în rețelele electrice. Respectați regulile de securitate!

Postat de RE000033 la Vin, 07/02/2021 - 09:21

Intensificările locale ale vântului și precipitațiile pe alocuri puternice au produs în ultimele două zile mai multe deranjamente în rețelele electrice, soldate cu întreruperi izolate a furnizării energiei către consumatori. În principal acestea s-au datorat rupurilor de conductor, urmare a câderii copacilor sau a crengilor acestora, ce nu au rezistat vântului și greutății frunzișului umed peste liniile electrice aeriene.

Astfel, deși pe parcursul zilei de joi, 1 iulie, au fost realimentate cu energie toate satele afectate de intemperie, în seara acestei zile, odată cu revenirea instabilității atmosferice însoțită de vijelie s-au produs noi deconectări avariate în unele sate din raioanele Strășeni, Criuleni, Orhei și Vulcănești. Conform situației operative de la ora 09:00 a zilei de vineri, 2 iulie, există probleme de furnizare a energiei electrice în 13 sate din raioanele  menționate. Formațiunile de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție efectuează lucrările de restabilire a serviciului în localitățile vizate și la consumatorii particulari afectați.

Deoarece mai persistă riscul producerii rupturilor de conductor, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA atrage atenția populației, a agenților economici și a autorităților publice să respecte strict regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

• ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;
  • marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
  • nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
  • supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;
  • despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h - 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

Este foarte important să respectați regulile de securitate electrică!