Deconectare avariată a energiei electrice în urma deteriorării unor cabluri subterane

Postat de RE000033 la Vin, 11/13/2020 - 14:52

Joi, 12 noiembrie, în timpul efectuării de către un agent economic a lucrărilor de perforare pe strada Burebista din municipiul Chișinău pentru trasarea unei conducte de canalizare au fost deteriorate mecanic mai multe cabluri electrice subterane cu nivelul de tensiune de 10 kV. Incidentul produs în a doua jumătate a zilei a lăsat fără tensiune pe durate diferite de timp circa 4 mii de locuitori ai sectorului Botanica.

În urma măsurilor operative luate de operatorul sistemului de distribuție ÎCS „Premier Energy Distribution” SA s-a reușit realimentarea majorității clienților prin scheme alternative în durate de timp de circa 2 ore, cu excepția unui perimetru mic de străzi în care energia electrică sistată avariat la ora 19:44 a fost reconectată mai târziu, după reparația a trei cabluri subterane. De notat că lucrările au fost efectuate de către echipele specializate ale întreprinderii energetice pe durata nopții, imediat după identificarea defecțiunilor.

Ținând cont de producerea acestui grav accident soldat cu deteriorarea liniilor electrice în cablu şi deconectarea avariată a consumatorilor de la sursa de tensiune, Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A. atrage atenţia agenţilor economici şi a populaţiei asupra necesităţii respectării stricte a prevederilor legale în timpul proiectării, planificării şi efectuării oricăror lucrări în apropierea instalaţiilor electrice, în mod special când acestea vizează zona de protecţie a reţelelor electrice. Normele legale stabilesc atât ordinea coordonării acestor activităţi cu întreprinderea distribuitoare de energie electrică, cât şi măsurile de securitate ce urmează a fi respectate pentru evitarea accidentelor:

• respectaţi distanţele de securitate în raport cu instalaţiile electrice;
  • nu interveniţi în nici un mod în instalaţiile electrice;
  • reţineţi faptul, că electrocutarea se poate produce nu doar prin atingerea conductoarelor electrice, dar și in cazurile încălcărilor distanței minim admisibile față de Instalatiile Electrice;
  • fiţi precauţi când este vorba despre energia electrică!

Reamintim consumatorilor că despre orice incident pot să informeze operatorul de distribuție prin următoarele canale:

ÎCS. „Premier Energy Distribution” SA