Перейти к основному содержанию

Întrebări frecvente privind contorizarea inteligentă

Опубликовано PE160748 - ср, 04/02/2025 - 08:27
  1. Ce reprezintă proiectul-pilot de contorizare inteligentă?

    Proiectul-pilot de instalare a contoarelor inteligente a fost inițiat de Ministerul Energiei și este realizat în colaborare cu operatorii sistemului de distribuţie a energiei electrice, fiind susținut de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar din partea Guvernului Italiei. Acesta face parte din Planul Național de Digitalizare a sectorului energetic al Republicii Moldova.

    Lansat în 2023, proiectul-pilot de contorizare inteligentă prevede dotarea cu dispozitive moderne de măsurare a energiei electrice a 60.000 de locuri de consum de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

  2. Care sunt obiectivele și rezultatele așteptate?
    • Eficiență energetică îmbunătățită și economii de costuri. Inițiativa încurajează digitalizarea proceselor de gestionare a energiei electrice printre operatorii sistemului energetic. Digitalizarea simplifică distribuția de energie și facturarea, permițând distribuitorilor să opereze mai eficient și să prevină pierderile de energie care, în ultimă instanță, se reflectă în tariful consumatorilor.

    • Securitate și gestionare îmbunătățită a rețelei. Contoarele inteligente și echipamentele aferente pot identifica imediat neregulile din rețeaua energetică, de la defecțiuni minore până la întreruperi semnificative, permițând prevenirea și/sau răspunsul rapid și minimizarea timpului de nefuncționare/a întreruperilor de energie. Datele de consum precise și detaliate permit operatorilor să gestioneze și să distribuie resursele energetice eficient, prevenind suprasolicitarea rețelei.

    • Modelarea comportamentului de consum al utilizatorilor. Contorizarea inteligentă încurajează consumatorii să utilizeze energia electrică în perioadele când cererea este redusă, energia este mai ieftină, iar gradul de încărcare a rețelei este mai mic. Astfel, inițiativa contribuie la echilibrarea consumului de energie pe parcursul zilei și reduce presiunea asupra rețelei în orele de vârf.

    • Alinierea cu obiectivele naționale și standardele Uniunii Europene. Inițiativa Pilot pentru contorizare inteligentă contribuie direct la alinierea Republicii Moldova la standardele UE prin abordarea lacunelor legislative identificate în legi cheie ale sectorului energetic, cum ar fi Legea Energiei Electrice nr. 107/2016, Legea Gazelor Naturale nr. 108/2016 etc.

  3. Care sunt etapele proiectului-pilot de contorizare inteligentă?
    • Anul 2023 - Evaluarea preventivă și identificarea locurilor de consum relevante pentru pilotare; instalarea și parametrizarea contoarelor inteligente, inclusiv a echipamentelor necesare pentru infrastructura de contorizare inteligentă;

    • Anul 2024 - Instalarea a 3 000 de contoare inteligente (din fondurile oferite de PNUD); 

    • Anul 2025 - Instalarea a 32 000 de contoare inteligente; 

    • Anul 2026 - Instalarea a 25 000 de contoare inteligente.

  4. Cum au fost selectate locurile de consum de energie electrică pentru includerea în proiectul-pilot?

    Locurile de consum a energiei electrice care au fost deja sau urmează să fie dotate cu contoare inteligente au fost selectate în anul 2024 conform unor algoritmi prestabiliți, în funcție de criterii precum localizarea geografică, densitatea populației, nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socio-economic și disponibilitatea infrastructurii tehnice existente. 

    Localizare geografică. Dispozitivele inteligente vor fi instalate în 21 de arii de pilotare (raioane/ orașe/ sate) ale Republicii Moldova. În total, în cadrul proiectului - pilot, 60 000 de locuri de consum vor fi dotate cu contoare inteligente.

    Densitatea populației. Pentru a fi cât mai reprezentative, au fost selectate localități cu populație densă (mai mult de 40 000 de gospodării), cât și zone mai puțin populate (mai puțin de 500 gospodării).

    Consumul de electricitate. Au fost selectate gospodării cu o gamă variată de consum: mai puțin de 10 kWh pe lună şi până la peste 180 kWh pe lună.

    Infrastructura electrică disponibilă. S-a luat în considerare diversitatea instalațiilor electrice, de la rețele moderne la rețele electrice mai vechi, pentru a testa compatibilitatea tehnologiilor.

  5. Ce tip de eșantionare a fost utilizat?

    S-a aplicat o combinație de metode de eșantionare:

    • Eșantionarea stratificată – populația a fost împărțită în grupuri distincte pe baza criteriilor menționate (ex. zone urbane/rurale, nivel de consum, tip de infrastructură).

    • Eșantionarea aleatorie – selecția efectivă a locurilor de consum s-a realizat aleatoriu, prin mai multe iterații în cadrul fiecărui grup (strat), respectând criteriile stabilite.

    După stabilirea eșantionului, a fost aplicat testul Chi-pătrat (Chi2), un instrument statistic utilizat pentru a verifica dacă distribuția eșantionului reflectă corect caracteristicile populației generale. Această etapă a fost esențială pentru a garanta că rezultatele obținute sunt relevante și pot fi extinse la scară națională.

    De ce este importantă elaborarea corectă a unei metodologii de selecție?

    • Asigură un proces corect și transparent, fără intervenții subiective.

    • Asigură o reprezentare echilibrată a consumatorilor, pentru a testa eficiența contoarelor inteligente în condiții reale de funcționare a sistemului de energie electrică.

    • Oferă o bază solidă pentru extinderea ulterioară a proiectului, garantând că datele colectate și analizate sunt relevante.

  6. Unde urmează să fie instalate contoarele inteligente?

    Contoarele vor fi instalate în următoarele regiuni/ localități:

    În aria de activitate a operatorului sistemului de distribuție Premier Energy Distribution:

    • SUD: UTA Găgăuzia, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Leova, Taraclia, Basarabeasca;

    • CENTRU: Orhei, Călărași, Criuleni, Nisporeni, Strășeni, Telenești, Anenii Noi, Căușeni, Hîncești, Ialoveni, Ștefan Vodă;

    • Municipiul Chișinău.

    În aria de activitate a operatorului sistemului de distribuție RED Nord:

    • NORD: Edineț, Bălți;

  7. Ce este un contor inteligent și ce presupune sistemul de contorizare?

    Un contor inteligent este un dispozitiv modern care măsoară și înregistrează consumul de energie pe intervale de timp.

    Transmite datele despre consumul de energie în mod securizat și fără erori către operatorul sistemului de distribuție, eliminând necesitatea de citi manual datele.

    Dispozitivul inteligent permite monitorizarea și controlul consumului, astfel încât consumatorul să-și poată programa și modifica modul în care consumă energia electrică.

  8. Sunt contoarele inteligente sigure?

    Da. Toate contoarele inteligente se supun regulilor de siguranță și testare ca și în cazul unui aparat tehnologic folosit pentru uz casnic.

    Contorul inteligent va fi însoțit de un certificat de conformitate. Contorul inteligent nu utilizează și nu generează semnale WiFi.

  9. Care sunt avantajele unui contor inteligent în comparație cu contoarele clasice?

    Contoarele inteligente:

    • Înregistrează și transmit datele la distanță către operatorul sistemului de distribuție.

    • Pot detecta întreruperi, fluctuații de tensiune sau alte anomalii în rețea în timp real, oferind informații atât consumatorilor, cât și operatorilor de sistem.

    Contoarele clasice:

    • Necesită citiri cu prezența fizică a operatorului de sistem.

    • Nu au capacitatea de a semnala probleme în rețea, ceea ce poate întârzia intervenția operatorului.

  10. Care sunt beneficiile contoarelor inteligente?

    Pentru consumatori:

    • Permite reflectarea consumului real înregistrat într-o anumită perioadă de timp.

    • Consumatorii pot face economii la facturi prin ajustarea comportamentului de consum, dacă aplică pentru un mecanism de preţuri diferenţiate a energiei electrice consumate.

    • Permite notificarea rapidă în cazul unor probleme tehnice în rețea.

    • Poate înregistra energia electrică consumată pentru diferite intervale de timp, astfel încât utilizatorul final să beneficieze de prețuri diferențiate.

    • Permite integrarea surselor regenerabile de energie în rețea.

    Pentru operatorii de sistem:

    • Permite identificarea automată a defecțiunilor, reducerea timpilor de întreruperi, îmbunătățirea monitorizării și controlului principalilor parametri tehnici privind calitatea energiei electrice.

    • Gestionarea mai eficientă a cererii de energie și echilibrarea rețelei.

    • Datele în timp real permit optimizarea furnizării de energie, evitând suprasolicitarea în rețea.

  11. Ce presupun prețurile diferențiate?

    Cu prețurile diferențiate puteți plăti mai puțin dacă folosiți energia în orele în care prețul este mai mic. Astfel, prețul energiei variază în funcție de momentul zilei: este mai mic noaptea și mai mare ziua.

    Prețurile diferențiate sunt o modalitate eficientă de a reduce costurile pentru energia electrică pentru consumatori cât și reducerea presiunii asupra rețelelor electrice pentru operatorii de sistem.

  12. Utilizarea unui contor inteligent și trecerea la prețuri diferențiate garantează o economie la factură?

    Pentru a înregistra o economie la factură și a beneficia de prețuri diferențiate, trebuie să-ți analizezi comportamentul de consum. Dacă utilizarea electrocasnicelor ce consumă cea mai multă energie în intervalul de timp în care se aplică prețul cel mai mic este imposibilă, trecerea la prețuri diferențiate poate să nu fie rentabilă.

  13. Cum se face instalarea contorului inteligent?

    Un reprezentant al operatorului de distribuție va instala contorul inteligent la locuința dumneavoastră. Instalarea este simplă, rapidă și nu va cauza întreruperi semnificative ale furnizării energiei electrice.

  14. Factura mea va arăta diferit după ce contorul inteligent este instalat și utilizat?

    Factura va arăta la fel și doar în cazul trecerii la prețuri diferențiate, aceasta va conține mai multe date specifice fiecărui interval de consum.

  15. Pe cine contactez în cazul în care am întrebări cu privire la funcționarea contorului meu inteligent?

    În cazul întrebărilor de ordin tehnic contactează furnizorul tău de energie care va redirecționa solicitarea către operatorul sistemului de distribuție sau poți contacta direct operatorul sistemului de distribuție la numărul 022 43 11 11.

  16. Proiectul-pilot include costuri pentru consumatori?

    Nu. Instalarea contorului inteligent în cadrul proiectului-pilot este gratuită. Toate costurile sunt acoperite de Guvernul Italiei, prin intermediul PNUD Moldova.

  17. Care este etapa următoare a proiectului-pilot de contorizare inteligentă?

    Rezultatele obținute în baza proiectului-pilot vor servi drept bază deciziei privind eventuala extindere a inițiativei la nivel național.

0

Запись онлайн на визит

Полезная информация

Запланированных работах по e-mail

Сообщить о случаях мошенничества и коррупции

Этот сайт использует файлы cookie. Пользуясь сайтом, вы даете свое согласие на использование сохраненной информации. Чтобы узнать подробнее - кликните здесь

ok